0Winkelwagen
0

Door Michiel , 5 april 2023

Hoe kan ik gaan schieten met een vuurwapen?

In dit Blog zullen we gaan uitleggen wat je er voor moet doen om te mogen schieten met een vuurwapen in Nederland, vragen zoals; waar kan ik gaan schieten? wat kost het om te gaan schieten? en kun je zomaar naar een schietbaan? en nog veel meer vragen gaan we hier beantwoorden.

Ik wil een wapen kopen

Er kunnen veel redenen zijn waarom je een vuurwapen zou willen kopen, misschien voel je je niet veilig of vindt je het cool om een vuurwapen te hebben, of misschien wil je gewoon een beetje knallen in de tuin.
Nou dan moet ik je direct teleurstellen want dat kan en mag niet in Nederland, en gelukkig maar want de schietsport in Nederland is één van de veiligste en mooiste sporten die je kunt vinden, en dat willen we graag zo houden.

Wat mag ik wel met een vuurwapen? nou je verwacht het misschien niet maar er mag ontzettend veel binnen de schietsport en er is heel veel mogelijk. Je mag in Nederland als sportschutter bijna met alle mogelijke wapens schieten, er zijn een aantal uitzondering met name van wapens die niet voor de schietsport geschikt zijn, bijvoorbeeld wapens met een hele korte loop of een geweer die vol-automatisch schiet.

KNSA

De KNSA of voluit Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie is zoals zij zelf zeggen; "De belangenbehartiger en de steunpilaar voor alle schietsportverenigingen en sportschutters in Nederland"

De meeste schietsport verenigingen zij bij de KNSA aangesloten op een aantal uitzonderingen daargelaten. De KNSA heeft een programma met een aantal disciplines waaruit een schutter kan gaan kiezen om actief in te zijn.

Wat houd dat dan in een discipline? Nou net zoals bij de Formule 1 en Formule 2 racesport eisen worden gesteld aan de race auto's en aan bijvoorbeeld hoe vaak je de banden mag wisselen. En zo zijn de disciplines voor de schietsport die bepalen met welk wapen je mag deelnemen, hoeveel schoten je bij een wedstrijd moet schieten en hoe zwaar het wapen mag zijn enz. enz. 

Moet ik dan perse wedstrijden gaan schieten?

Ja, in Nederland moet je als KNSA sportschutter verplicht meedoen aan wedstrijden, dat is één van de voorwaarden voor het bezit van je vuurwapen. Welke schietwedstrijden zijn er dan? o.a. deze:

  • KNSA georganiseerde wedstrijden in verschillende disciplines voor elke schutter
  • KNSA georganiseerde wedstrijden in verschillende disciplines waar je voor moet kwalificeren.
  • Regionale schietwedstrijden georganiseerd door lokale schietverenigingen
  • Schietwedstrijden georganiseerd voor specifieke disciplines door speciaal aangewezen verenigingen
  • Interne competities bij je eigen vereniging    

Voor de eerste 4 wedstrijdsoorten zal je moeten reizen door het land om aan deze wedstrijden te kunnen deelnemen, is dit niet praktisch voor je en schiet je liever alleen op je vereniging dat is dat ook mogelijk, je kunt dan gebruik maken van de interne competitie van je vereniging. Bij deze competitie houd je zelf de score bij op de avond wanneer jij gaat schieten en noteer je deze in een gezamenlijk score register. 
De schietkaarten van deze competitie zal je dan ook moeten achterlaten als bewijs.

Een eigen vuurwapen kopen?

Je kunt er als sportschutter voor kiezen om je eigen vuurwapen te kopen of te gaan schieten met de vuurwapens die beschikbaar zijn op de schietvereniging.

Wil je een eigen vuurwapen? dat kan maar moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen;

  • Lid worden van een schietvereniging 
  • Lid worden van de KNSA (meestal tegelijk met verenigings lidmaatschap)
  • Minimaal 18 keer geschoten hebben voordat de aanvraag gedaan wordt
  • Vaardig genoeg zijn
  • Geen vrees van misbruik van het wapen door de aanvrager

Je wordt lid van een schietvereniging in jou buurt, omdat niet alle verenigingen hetzelfde zijn is het misschien raadzaam te informeren met welke wapens daar geschoten kan worden en hoe lang de banen zijn, dit omdat je bijvoorbeeld niet met een grootkaliber .308 win. lange afstandsgeweer op een pistool baan kunt gaan schieten.

Hier een overzicht van alle KNSA aangesloten schietverenigingen in Nederland.

Als je lid bent geworden van een vereniging zal je daar leren schieten met de verschillende wapens die binnen de verenigingen beschikbaar zijn. Je zult vaak beginnen met een luchtdrukwapen en na een tijdje de stap maken naar een klein kaliber wapen en uiteindelijk mag je ook met een grootkaliber handvuurwapen of geweer kennis maken (mits er met deze wapen op deze vereniging geschoten kan worden). Op deze manier en met begeleiding van opgeleide instructeurs zal je op een veilige manier kennis maken met de verschillende wapens die geschikt zijn voor de schietsport.

Na een periode van zo'n 9 maanden tot een jaar, dit kan verschillen per vereniging en als je minimaal 18x geschoten hebt kun je een wapen verlof aanvragen. Hoe werkt dit? 

Stap voor stap een wapenverlof aanvragen

Nadat je 9 maanden tot een jaar lid bent geweest van een schietvereniging en KNSA 18 schietbeurten hebt bijgehouden in een boekje die je bij je KNSA lidmaatschap krijgt, kun je je eerste verlof aanvragen.

Schietregister en KNSA pasje 
Schietregister waarin je de schietbeurten bij houd en KNSA pas

Stap 1. Je gaat naar een wapenhandel en zoekt een wapen uit waarmee je op jouw vereniging kan en mag schieten. Je krijgt bij de aankoop van het wapen het wapen niet mee, maar je krijgt een optiebon waarop alle gegevens van de wapenhandel en het wapen staan vermeld.

Optiebon
Optiebon

Stap 2. Je maakt een afspraak met de secretaris van de vereniging voor het invullen van de volgende formulieren:

WM3-formulier (aanvraag voor de verkrijging van een verlof) 
WM32 Inlichtingenformulier

WM3 en WM32
WM3 en WM32 formulier

Stap 3. Neem contact op met de Korpscheftaken afdeling van de politie in uw regio voor het overhandigen van de volgende formulieren WM3-formulier, WM32-formulier en de optiebon van de wapenhandel. Tevens moet je ook een pasfoto inleveren en een geldig legitimatie bewijs meenemen.
Ook wordt je aangemeld voor het maken van de E-Screener test.

De E-screener is een vragenlijst van 100 psychologische uiteenlopende vragen waarmee de korpschef onder andere wil bepalen of je wel geschikt bent voor het hebben van de verlof en daarmee het bijbehorende wapenbezit. 

Stap 4. Je wacht op een e-mail voor het plannen van een afspraak voor het maken van de E-screener test, zodra je deze test succesvol hebt afgelegd zorg je dat je thuis een wapenkluis op de juiste manier bevestigd hebt. Dan zal je de het wapenverlof WM4, of ook wel Verlof Wet Wapen en Munitie van de politie ontvangen. Op het verlof staat het wapen die je straks bij de wapenhandel mag ophalen vermeld. 

WM4
WM4Formulier

Ook zal je een verlof tot verkrijging van een vuurwapen ontvangen, deze wordt ook WM2 genoemd.

WM2 Formulier
WM2 Formulier

Stap 5. Je gaat naar de wapenhandel en de WM2 en de WM4 en een geldig legitimatiebewijs mee naar de wapenhandel, en kun je na het invullen van de WM2 samen met de wapenhandelaar het wapen mee naar huis nemen. Het ingevulde WM2 formulier blijft achter bij de wapenhandel, hiermee past hij de wapenvoorraad aan bij de politie.

Stap 6. Dan moet het wapen nog getoond worden bij de Korpscheftaken van de politie, dit is vaak binnen een vastgestelde tijd die de politie met je afspreekt, vaak wordt dit bij de controle van de kluis schriftelijk medegedeeld. 

Het eerste vuurwapen

Nu dat je je eerste vuurwapen hebt, mag je met het wapen alleen op de schietvereniging schieten, je mag hem meenemen naar wedstrijden waar je voor bent uitgenodigd, je mag hem meenemen naar de wapenhandelaar voor onderhoud of een aanpassing, en je mag hem bijvoorbeeld meenemen naar de politie als men hier om vraagt, en dit alles via de kortst mogelijk route. 

Fase 1. Het eerste wapen op je verlof mag alleen een klein kaliber wapen (.22LR) zijn, bijna alle wapens zijn toegestaan m.u.v. een semi-automatisch geweer.

Een over en under of side by side hagelgeweer voor het schieten op kleiduiven is ook toegestaan.

Fase 2. Na een jaar mag je 2 tot 4 nieuwe wapens op je verlof laten bijschrijven, normaal gezegd mag je maximaal 5 vuurwapens op je verlof hebben. In fase 2 mag je een groot kaliber pistool of revolver op je verlof laten bijschrijven, dit houd grofweg in, alles groter dan .22LR  en tot maximaal 9.65mm.

Fase 3. Een jaar na fase 2 mag je elk ander wapen op je verlof bij laten schrijven, dit houd in klein- en groot kaliber semi-automatische geweren, en pistolen en revolvers groter dan 9.65mm. Ook semi-automatische geweren die pistoolmunitie verschieten zijn dan toegestaan.

Herladen en schietwedstrijden in het buitenland

Zelf munitie maken is één van de mogelijkheden van een sportschutter om op een goedkopere manier munitie zelf samen te stellen, of munitie te maken die perfect bij jou wapen past. Eén van de componenten die je nodig hebt om munitie zelf te maken is kruit. Kruit ten behoeve van de schietsport mag je alleen bezitten als je ook een art. 17 WECG erkenning hebt. Deze kan op wens aangevraagd worden bij Fase 2. 

WECG artikel 17
Erkenning WECG art. 17

Voor sportschutters die in het buitenland willen schieten is er een Europese vuurwapenpas, op deze pas staan je wapens genoteerd die je mee kunt nemen naar een aantal Europese landen zonder dat je een in-en uitvoer consent aan hoef te vragen. Deze kun je bij fase 1 direct aanvragen. 

Je zult ongetwijfeld nog wel wat vragen hebben, wil je nog wat meer informatie belt dan gerust met onze winkel in Bornerbroek 074-7501340 of stuur ons een mail [email protected]

 

 

Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »